Opskrift: Den store julemiddag

Der er intet som middagen juleaften. Specielt ikke, når vigtige ingredienser som tid og kærlighed er tilføjet. Med de rette redskaber og råvarer bliver det en leg at forkæle familien med den bedste julemiddag. Her er en opskrift på den lækreste julemiddag med både and, steg, rødkål og selvfølgelig sovsen.

Anden:

En Oscar fritgående and er en af de mest kødfulde ænder. Den har en høj slagtealder (91 dage), så der er masser af kød på den. Alternativet er en Oscar frilands Mulard­and, som er en krydsning mellem en Peking- og Berberieand. Pekinganden tilføjer den gode smag, og berberieanden det bedste brystkød. Du kan sagtens lave anden dagen i forvejen.
Steg anden, indtil der er ca. 20 min. tilbage af tilberedningstiden, skær den ud, og fordel æble-sveskefyldet over stykkerne i en bradepande. På dagen pensler du stykkerne med smør og varmer dem i cirka 20 min. ved 200 °C.

Stegen:

Den gode Antonius krogmodnede svinekam er den perfekte flæskesteg til jul. Kødet modnes på krog i 14 dage hos slagteriet, hvilket gør, at mørheden og smagen skydes i vejret, og sværen meget nemt bliver sprød.
Antonius er en krydsning af dansk landrace og Yorkshire, og du får et godt marmoreret stykke kød sammenlignet med almindeligt svinekød. Og så er Antonius altid dansk kød! Hvis du vil have en ekstra saftig steg, så prøv at marinere kødet i en shttps://frbc-shopping.dk/butikker/dagligvarer-indkoeb/foetex/altlage.

Tip! Du kan også bestille din and eller steg hos Slagter Stjernholm.

Saltlagen:

  • 50 g salt
  • 1 l vand
  • 1 spsk. sukker
  • 2-3 laurbærblade
  • 5 nelikker
  • Friskkværnet peber
  • 1 lille stang kanel

Kog det hele sammen, og køl lagen helt ned. Lav nok til, at hele stegen kan dækkes i et fad. Stegen lægges i lagen og sættes i køleskab et døgns tid. Derefter duppes den tør og tilberedes som planlagt.

Sovsen:

Et godt gammelt husråd til den perfekte sovs er at tilsmage med en gastrik, som er en karamelliseret vineddike-sirup. Den tilfører både bitterhed, sødme og frugtighed til sovsen og er lige den je-ne-sais-quoi, man altid mangler. Den er ret simpel at lave selv og rækker længe.

Gastrikken:

  • 100 g sukker
  • 2 dl æbleeddike eller anden frugteddike
  • Laurbærblad

Smelt sukkeret til en mørk karamel i en gryde. Tilsæt eddiken og laurbærbladet, og kog det igennem, til karamellen igen er ­opløst, og konsistensen er som sirup. Opbevar gastrikken i en tætlukket beholder.

Rødkålen:

Hvis det virker helt uoverskueligt at lave rødkålen selv, er det ingen skam at nappe den færdiglavede i glas. Men når det er sagt, tager det virkelig ikke lang tid at lave den selv, og resultatet er en lækker smagsoplevelse. Du kan i øvrigt med fordel lave den i rigtig god tid.

  • 1 kg rødkål
  • Fedtstof – enten andefedt eller smør
  • 1-2 æbler i både
  • 2 dl æbleeddike
  • 2 dl ribssaft
  • 150 g sukker
  • 2 stjerneanis
  • 2 laurbærblade

Snit rødkålen i tynde strimler på cirka 0,5 cm. Varm fedtstoffet i en stor gryde, og steg rødkålen i ca. 5 min. Tilsæt resten af ingredienserne, og lad det småsimre i 30 min. Smag til med salt, peber og mere surt eller sødt, efter din smag. Skold nogle gode sylteglas, og opbevar rødkålen helt tætlukket. Den har godt af at trække og kan snildt stå en måneds tid på køl.

Der er intet som middagen juleaften. Specielt ikke, når vigtige ingredienser som tid og kærlighed er tilføjet. Med de rette redskaber og råvarer bliver det en leg at forkæle familien med den bedste julemiddag. Her er en opskrift på den lækreste julemiddag med både and, steg, rødkål og selvfølgelig sovsen.

 

Anden:

En Oscar fritgående and er en af de mest kødfulde ænder. Den har en høj slagtealder (91 dage), så der er masser af kød på den. Alternativet er en Oscar frilands Mulard­and, som er en krydsning mellem en Peking- og Berberieand. Pekinganden tilføjer den gode smag, og berberieanden det bedste brystkød. Du kan sagtens lave anden dagen i forvejen.
Steg anden, indtil der er ca. 20 min. tilbage af tilberedningstiden, skær den ud, og fordel æble-sveskefyldet over stykkerne i en bradepande. På dagen pensler du stykkerne med smør og varmer dem i cirka 20 min. ved 200 °C.

 

Stegen:

Den gode Antonius krogmodnede svinekam er den perfekte flæskesteg til jul. Kødet modnes på krog i 14 dage hos slagteriet, hvilket gør, at mørheden og smagen skydes i vejret, og sværen meget nemt bliver sprød.
Antonius er en krydsning af dansk landrace og Yorkshire, og du får et godt marmoreret stykke kød sammenlignet med almindeligt svinekød. Og så er Antonius altid dansk kød! Hvis du vil have en ekstra saftig steg, så prøv at marinere kødet i en shttps://frbc-shopping.dk/butikker/dagligvarer-indkoeb/foetex/altlage.

 

Tip! Du kan også bestille din and eller steg hos Slagter Stjernholm.

 

Saltlagen:

  • 50 g salt
  • 1 l vand
  • 1 spsk. sukker
  • 2-3 laurbærblade
  • 5 nelikker
  • Friskkværnet peber
  • 1 lille stang kanel

Kog det hele sammen, og køl lagen helt ned. Lav nok til, at hele stegen kan dækkes i et fad. Stegen lægges i lagen og sættes i køleskab et døgns tid. Derefter duppes den tør og tilberedes som planlagt.

 

Sovsen:

Et godt gammelt husråd til den perfekte sovs er at tilsmage med en gastrik, som er en karamelliseret vineddike-sirup. Den tilfører både bitterhed, sødme og frugtighed til sovsen og er lige den je-ne-sais-quoi, man altid mangler. Den er ret simpel at lave selv og rækker længe.

 

Gastrikken:

  • 100 g sukker
  • 2 dl æbleeddike eller anden frugteddike
  • Laurbærblad

Smelt sukkeret til en mørk karamel i en gryde. Tilsæt eddiken og laurbærbladet, og kog det igennem, til karamellen igen er ­opløst, og konsistensen er som sirup. Opbevar gastrikken i en tætlukket beholder.

 

Rødkålen:

Hvis det virker helt uoverskueligt at lave rødkålen selv, er det ingen skam at nappe den færdiglavede i glas. Men når det er sagt, tager det virkelig ikke lang tid at lave den selv, og resultatet er en lækker smagsoplevelse. Du kan i øvrigt med fordel lave den i rigtig god tid.

  • 1 kg rødkål
  • Fedtstof – enten andefedt eller smør
  • 1-2 æbler i både
  • 2 dl æbleeddike
  • 2 dl ribssaft
  • 150 g sukker
  • 2 stjerneanis
  • 2 laurbærblade

 

Snit rødkålen i tynde strimler på cirka 0,5 cm. Varm fedtstoffet i en stor gryde, og steg rødkålen i ca. 5 min. Tilsæt resten af ingredienserne, og lad det småsimre i 30 min. Smag til med salt, peber og mere surt eller sødt, efter din smag. Skold nogle gode sylteglas, og opbevar rødkålen helt tætlukket. Den har godt af at trække og kan snildt stå en måneds tid på køl.